Hold pauser, fordi det forbedrer trivslen på arbejdspladsen

Når du har siddet lang tid bag skærmen, hvor fejlene stille og roligt popper op eller koncentrationen begynder at svigte, så er der to muligheder. Fortsæt til din egen skærm eller computerskærmen går i sort… eller tag en pause væk fra arbejdsopgaven for senere at komme tilbage med friske øjne, overskud og depoterne fyldt op.

Der skal ikke megen overvejelse til for at se hvilken løsning, der er den bedste både i situationen, men også efter gentagne gange med fejl, koncentrationsbesvær og måske begyndende stresssymptomer.

Hold pauser! 

Med den rette dosering af pauser i løbet af arbejdsdagen bliver det mere behageligt for hver enkelt medarbejder at løse sine opgaver, have overskud til at give en hånd med hos kollegerne og i det hele taget gøre lettere at trives på arbejdspladsen. 

Pausekultur der øger arbejdsglæden

Pausekulturen er en del af den samlede kultur på arbejdspladsen og et vigtigt redskab til at undgå medarbejdere i dårligt humør, med lav stresstærskel og ingen energi til at løse arbejdsopgaverne.   

Måske har du nogle medarbejdere som ikke holder de nødvendige pauser fordi de synes, at de har for travlt, at det ikke er fair overfor deres kollegaer eller at de ikke mener at de har behov for en pause. Det er også selvom I har en arbejdsplads med godt kollegaskab og god stemning i det hele taget. 

Så er det en god idé at sætte pauser på dagsordenen, så alle medarbejdere føler at det er i orden at tage en pause fra arbejdet, når det er nødvendigt. Det øger arbejdsglæden.

De positive sidegevinster

En ting er at dine medarbejdere øger arbejdsglæden med en passende dosering af pauser, en anden ting er at en positiv pausekultur i fritiden også gavner medarbejdernes trivsel i det hele taget. 

Medarbejdere som forstår hvad pauser er og hvordan de gavner dem, kan også bruge det i privatlivet, hvor udfordringer med at nå at lave en sund og nærende aftensmad til hele familien, organisere legeaftaler og motionere nok ofte presser sig på. 

Det er heller ingen hemmelighed at mennesker, som har metalt overskud, udviser mere empati, er i bedre humør og kommunikerer bedre med både sprog og krop. 

Medarbejdere som generelt trives bliver derfor et godt aktiv for arbejdspladsen. Både i relation til kollegerne og til de daglige arbejdsopgaver.

Pak de dårlige trivselsmålinger væk

Står du i en situation, hvor trivselsmålingerne viser at arbejdsmiljøet ikke er helt i top, kan der naturligvis være flere årsager, som du må dykke ned i. Men hvis I ikke har etableret en fornuftigt pausekultur hos alle medarbejdere, er det et sted at tage fat.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så har alle mennesker en grænse for, hvor meget belastning man kan tage, både fysisk og mentalt. 

Når I har skabt en forandring hos medarbejderne, hvor de tager deres egne pausevaner alvorligt, har I taget et stort skridt på vejen mod bedre trivselsmålinger. Men vigtigst af alt, bedre trivsel hos medarbejderne.

Få hjælp til at øge trivslen hos medarbejderne med et foredrag med Jesper Sehested.