Hvad er pauser?
At holde pause er kort fortalt, at lave noget andet end den aktivitet, som man hidtil har lavet, i en periode.
Men hvad er det andet man skal lave og hvor lang er en periode?
Det er ret centrale spørgsmål, når det handler om at holde pauser, som skal bringe dine medarbejdere uden om mental træthed og det som er værre, nemlig vedvarende stress, sygemeldinger og opsigelser.
En pause er individuel
Hvad der er en pause for dig, er ikke nødvendigvis en pause for dine medarbejdere.
Et eksempel er frokostpausen. De fleste er enige om at frokostpausen giver en afbræk fra arbejdet, men ikke alle er enige om, hvor frokosten skal indtages. Måske du selv godt kan lide at gå ned i kantinen. Her kan du snakke uformelt med kollegaerne og du kommer tilbage fra frokostpausen klar til at løse nye opgaver. Men du kan undrer dig over kollegaer, som ikke sætter sig i kantinen. Måske de i stedet sætter sig foran skærmen og indtager frokosten. Men de har ikke travlt…
Forklaringerne kan være uendeligt mange. Måske støjniveauet er for højt i kantinen, kollegerne kan kun snakke om deres børn og hunde, eller er det bare afslappende at spille skak på computeren, mens dagens ret indtages.
Det, som kan være en pause for dig kan være anstrengende for andre. Det er derfor vigtigt at have for øje, at vi ikke er ens og hvis pauserne skal have effekt på arbejdsglæden og trivslen, må de nødvendigvis have en form for individualitet.
Giv hovedet en pause
I de fleste typer jobs vil det være hovedet, som har brug for at restituere. Hjernen har brug for at slappe af, så der forbliver kapacitet til at at løse arbejdsopgaverne i løbet af hele arbejdsdagen. Men det kan naturligvis også være kroppen har brug for en pause. Det skal der også være plads til.
Så det som gør en pause god for hovedet er, hvis den er afslappende og energigivende.
Samtidig afhænger den gode pause af, hvad du skal holde pause fra. Har du eksempelvis siddet i timelange møder, hvor du skal forholde dig til mange andre mennesker, kan en pause alene være gavnlig, hvis du er introvert.
Pausen skal vare…
Igen er det individuelt, hvad en god pause er, når det handler om længden af den.
Dog vil der være nogle tommelfingerregler, man kan følge.
Det er bedre at holde korte pauser end slet ingen pauser.
Nyere forskning viser, at en pause, der skal være afslappende og skabe energi, skal vare 20 min.
Jo længere tid man har arbejdet og den mentale træthed begynder at hobe sig op, jo længere pauser er nødvendige.
Vil du give dine medarbejdere mere indblik i hvad pauser kan gøre for dem og jeres arbejdsplads, så vil Jesper Sehesteds foredrag være en sikker vej mod en bedre pausekultur.