Hvad gør pauser ved hjernen?

Hjernen kan sammenlignes med en muskel. Den kan trænes, for at blive bedre til dens funktioner. Samtidig har hjernen brug for energi til at fungere. Det sidste er vigtigt at bide mærke i, når det handler om pauser.

Ca. 20 pct. af kroppens energi går til hjernen, selvom den blot udgør ca. 2 pct. af kropsvægten. 

Samtidig styrer hjernen vores tanker, følelser, bevægelser, adfærd, og bearbejder de indtryk som vi mennesker får. 

Det er ikke helt forkert at sige, at der skal bruges ret meget energi på at holde vores vigtige funktioner kørende. Funktioner, som også er vigtige elementer, når vi skal arbejde.

Hjernen får sin energi via kosten. Det er basalt og næppe en overraskelse for nogen. Frokostpausen er den oplagte løsning til at give medarbejderne mulighed for at sikre at hjernens energitilførsel er sikret.

Men som bekendt skal der ryddes op efter måltiderne. Sådan er det også med hjernen.

Pauser er affaldshåndtering for hjernen

Hjernens affald skal håndteres, så der er plads til nye tanker, følelser, indtryk mv.

Søvn skaber plads til at hjernen bliver vasket og affaldet kommer ud af kroppen via andre organer.

Søvn er den vigtigste pause. 

Nu tænker du måske, at I skal til at indføre middagslure i arbejdstiden?

Nej, mindre kan også gøre det.

Det er rimeligt at antage, at de fleste mennesker sover, hvad der svarer til en nattesøvn i det tidsrum, hvor de holder fri fra arbejde. Så det bliver næppe nødvendigt at indrette en sovesal på arbejdspladsen.

Brug derfor de mindre pauser som en del af affaldshåndteringen i løbet af arbejdstiden. De bidrager til den løbende oprydning, så hjernen ikke bliver helt tilsmudset med for meget affald i løbet af dagen. Hjernen bearbejder nemlig oplevelser og indtryk, når man holder mindre pauser i løbet af dagen.

Mange forskellige pauser er gode for hjernen

Først og fremmest er det individuelt, hvilke pauser som fungerer til at rydde op i hjernen hos medarbejderne.

Ligesom at nogle foretrækker at bruge en støvsuger, mens andre griber en kost, når krummerne fra gulvet skal væk. Det ene er ikke mere rigtigt end det andet. I begge tilfælde forsvinder krummerne. 

På samme vis rydder nogle op i hovedet ved at gå en tur, mens andre straks vil trække i løbetøjet. Nogle slapper af alene, mens andre har det bedst i selskab med andre. Og så videre.

Uanset de individuelle præferencer, er det vigtigste ved pausen, at det er en afslappende aktivitet for hjernen, altså hjernen skal restituere.

Skal dine medarbejdere også vide, at pauser er godt for dem, så kan Jesper Sehested hjælpe dig. Hans foredrag viser dem, hvorfor det er vigtigt at holde pauser og at det er helt legitimt at holde pauser.