Er det kun godt for arbejdet at holde pauser?

Pauser i løbet af arbejdsdagen er både godt for medarbejderne og for arbejdspladsen i det hele taget. 

Pauser kan også ses i relation til det hele menneske, som også har en fritid, hvor familie, interesser og hverdagspraktik er på dagsordenen frem for arbejdet. Udover at søvn fylder en stor del af den tid, hvor de fleste holder fri, så fylder hverdagens gøremål, relationer, og meget andet tiden, når der ikke er fuld fokus på arbejde.

Når arbejdsdagen efterlader mental balance, vil de fleste have en god tid sammen med familien, dyrke sine interesser eller få ordnet praktiske gøremål.

Pauser giver muligheder

Men hvis ikke arbejdsdagen efterlader mental balance begynder det at blive svært at gøre det som man gerne vil i fritiden. For nogle er det måske oplagt at skrue ned for ambitionerne, når arbejdsdagen slutter.

Det ender måske en lur på sofaen, takeaway til aftensmad og en aflyst venindeaftale mens vasketøjet må vente til imorgen. Det er der som sådan ikke noget galt med. Kroppen og hovedet har tydeligvis brug for en pause.

Det som er problemet er, at der tydeligvis var et ønske om at lave aftensmad, mødes med en veninde og få ordnet vasketøjet, men det lykkes ikke.

Selvom det umiddelbart er realistiske ønsker, så bliver det for meget. Problemet er, at arbejdsdagen efterlader den mentale tilstand ganske udfordret, så fritiden tilnærmelsesvis kun bliver brugt til at lade op til næste arbejdsdag. Det går ganske enkelt kritisk, hvis dette bliver en normal tilstand.

Rent praktisk opstår et problem, når der ikke er mere rent tøj, der ikke er overskud til at tage på ferie, fordi alle pengene er gået til take-away og venskaberne begynder at skrante efter utallige aflysninger. 

Ja, det er lidt groft sat op, men det skal til gengæld tages alvorligt, når arbejdet sluger al det mentale overskud.

Er det mentale overskud udfordret, fordi arbejdsdagene kører afsted uden pauser, så er det en god idé at få stoppet den onde cirkel. Stop op og hold pauser!

Brug pauser i fritiden

En sund pausekultur på arbejdspladsen kan også overføres til privatlivet. 

Selvom der for de fleste mennesker er mange praktiske gøremål og aktiviteter, som har karaktér af arbejdsopgaver, kan fritiden heldigvis også bruges på aktiviteter, som bidrager positivt til den mentale balance. Det er fx samvær med familien og dyrkelse af fritidsinteresser, som vi ikke nødvendigvis tænker på som klassiske pauser. 

Ikke desto mindre kan det have samme effekt som pauser. Hovedet får et afslappende og energigivende afbræk fra de aktiviteter, som ellers har tæret på den mentale balance i løbet af dagen.

Hvis den mentale balance er på plads efter en overstået arbejdsdag, men du alligevel føler at hovedet er helt bombet, når du er på vej i seng, så er det værd at se på om fritiden også skal have indlagte pauser, eller flere aktiviteter, som er afslappende for dig og giver ny energi.

Alt andet lige er det bedste at være i mental balance hele dagen fremfor at krop og hoved går død langt tid før det er sengetid.

Forlæng den mentale balance hos dine medarbejdere med et foredrag af Jesper Sehested.